Niin. Me ei syödä kavereita (ainoastaan niiden kuoriutumattomat poikaset ja kuoriutuneiden poikasten maito, ruahhahhaa! Ehh..) ja minusta kasvisohjeita on tyrkyllä ihan liian vähän. Toki näitä "Ota kesäkurpitsa, koverra sisus irti, ota munakoiso, koverra sisus irti, sitten laita kesäkurpitsan sisus munakoisoon ja munakoison sisus kesäkurpitsaan, kuorruta juustolla ja uunissa 20min 175astetta" mutta siis oikeita ruokia, ei sekasyöjien kasvislisukkeita. Öö niin. Eli kun niitä ei ole niin kamalasti, niin laittelen tänne ajan saatossa omia ohjeitani. Yleensä olen kalastanut ne joltain foorumilta ja sitten hieman muokkaillut, eli en ota koko kunniaa itselleni.

Aloitetaanko linssikeitolla? Ok.

2 sipulia
paprika (punainen)
pari porkkanaa
n. 6-7 perunaa 
helvetisti valkosipulia 
punaisia linssejä 2-3dl
tomaattimurskaa 1tlk
vettä (1-2 tölkillistä)
2-4 kasviliemikuutiota ( 1kuutio per 500ml nestettä ja suolattomia voi heitellä surutta)
400ml tölkki kookosmaitoa
punaista currytahnaa
inkivääriä purkista tai tuoreena
tandoorimaustetta, currya, kurkumaa, soijakastiketta, (garam masalaa, jos joudut maustefrenzyyn)
suolaa, jos siltä tuntuu

Laitetaan sipulit silpuksi kera paprikoiden, raastetaan porkkanat. Perunat kuutioidaan.Jutut heitetään kattilaan (öljyä pohjalle) ja sekaan puserretaan valkosipuli. Joukkoon n. 2,5tl punaista currytahnaa sekä haluamasi määrä inkivääriä ja kuullotellaan sopivasti. Sitten tomaattimurskaa ja vettä ja kun kiehuu, sekaan huuhdellut linssit ja liemikuutiot. Keitellään kannen alla (välillä sekoittaen) kunnes kypsää, tarkistetaan maku, lisäillään mausteet ja kookosmaito.

Tuo on tosi hyvää. Kookosmaidon voi jättää poiskin, jos ei siitä välitä, mutta sitten kannattaa tarkistaa liemikuutioiden määrä, nestettä tulee vähemmän ilman kookosta, niin ei sitten tarvitse maustaakaan niin paljoa.

Postaan vielä vegaanisen pastakastikkeen ohjeen.

2 sipulia
pari porkkanaa
kesäkurpitsaa n. puoliska
reippaasti valkosipulia
purkki tomaattipyrettä
sokeria
paprikajauhetta
cayennepippuria
2prk tomaattimurskaa
pari kasviliemikuutiota (suolattomat on aika kivoja)
laakerinlehtiä
isoja valkoisia papuja (keitettyjä toki)
soijakastiketta
mustapippuria
basilikaa
oreganoa
1-2prk kaurakermaa

Pilko sipulit ja k-kurpitsa, raasta porkkanat. Nakkaa pannuun sipulit, v-sipuli, tomaattipyre, sokeri (joku teelusikallinen), paprikajauhe (reippaasti) ja cayenne (n. puoli tl) ja paistele hetken. Sitten sekaan pilkottu k-kurpitsa ja porkkanaraaste.
Kun nuo ovat hetkisen (minsa-pari) kypsyneet, kaada sekaan 2prk tomaattimurskaa ja hiukan vettä. Sitten ne liemikuutiot ja muutama laakerinlehti. Hauduta miedolla lämmöllä niin kauan kuin viitsit, itse keittelen n. 30min-1h. Sekoita välillä. Lisää loppuvaiheessa valkoiset pavut. Mausta soijakastikkeella, m-pippurilla, basilikalla ja oreganolla ja suolalla, jos tuntuu sitä vielä kaipaavan. Ota levyltä ja kippaa kaurakerma sekaan.

-------